Jump to content
Cover for Den rättfärdige mördaren
Isbn: 978-91-8629-373-4
Publisher: Blue Publishing
Category:
Short stories
Accessible since: March 2019

E-book

Den rättfärdige mördaren

Bokens sju berättelser har en cynisk och dunkel komik som röd tråd. De utspelar sig alla i en mindre svensk stad och beskriver en kärv vardag och några mäns ganska dystra tillvaro.
Här finns mannen vars livsleda tvingar honom att begå ett mord, plastikkirurgen som har så mycket till skänks men ingen egen vilja, och den åldrade familjefadern vars bitterhet blivit till livets föda men som blir frälst av en kvinna. I person­galleriet ingår också den cancersjuke mannen som genom ­vänskapen med en sjukhuspräst lotsas tillbaka till livet, den evige ­ungkarlen som betraktar sina grannar, pendlaren som beskriver tillvaron genom en bussresa ­och ­mannen vars ­kärleksrelation sakta faller i bitar.

Berättelserna handlar bland annat om den rädsla och lidande som finns hos många män i vårt samhälle. Män som inte öppet vågar vädra sina innersta tankar och sin vilsenhet i samtiden. ­Indirekt skildras därigenom manlighetens brister och i slut­ändan den ständiga friktionen mellan man och kvinna.
Men ur det dunkla föds livets ljusglimtar och i det cyniskt dystra kan man se det komiska.

Lasse Kristensson är född och uppvuxen i Arlöv utanför Malmö. Sedan 2002 bor han i Göteborg, där han sedan 2006 arbetar som psykolog. Dessförinnan studerade han ­filosofi i Lund och arbetade några år inom olika yrken, bland annat som lärare.
Den rättfärdige mördaren – och andra ­berättelser är Lasse ­Kristenssons debut som ­författare.

»Huvudtemat kretsar kring de manliga rädslorna, skyddsmekanismerna och mannens existentiella vilsenhet i vår samtid.« / Thomas Kjellgren, BTJ

»Texten är tät och det behövs en vilostund mellan novellerna. Kanske är det här en väldigt manlig text.« / Leif-Rune Strandell, DASD


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone