Jump to content
Cover for Zigenarjäveln. Del 1: 1965-85
Isbn: 978-91-7861-120-1
Publisher: Lind & Co Förlag
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: October 2018
Narrator: Björn Bengtsson
Length: 6 hours 4 minutes

Audiobook

Zigenarjäveln. Del 1: 1965-85

Del 1: Zigenarjäveln.

Sverige, 1965: Romer får rätt att bosätta sig permanent och gå i skola. Samma år föds Kent Bersico, näst äldst av fem syskon. Hans föräldrar träffades tio år tidigare och ingick ett av de första svensk-romska äktenskapen. Familjens kringflackande liv bryts när de slår sig ner i byn Laxå.
Mamma Gun är en tuff, världsvan svensk bondflicka från Askersund. Fredrik är en charmerande skrot- och bilhandlare, driven affärsman och analfabet men också en våldsam och svartsjuk alkoholist. På nätterna ligger Kent i sängen och lyssnar på föräldrarnas gräl. Som sexåring ser han sin mamma blodig på golvet, pappan misshandlar henne med ett dammsugarrör. Kent hugger sin pappa med en kökskniv i låret. 
När Kent är 10 år flyttar familjen till Mora. Han är minst i klassen, och dessutom den enda romen. På högstadiet förvärras hans liv. Underrasterna leker mobbarna kast med liten zigenare på skolgården. Lärarna ser  men gör inget åt saken. I stället blir Kent själv anklagad. Plågoandarna kastaren dag in en smällare på toaletten där de stängt in honom. När han släpps ut blöder det ur hans öron. 
Samtidigt finner han en passion som ska följa honom genomlivet och karriären: Bilar. 

"Zigenare tycker jag är svensk, svenskar ser mig som en zigenarjävel. Jag har aldrig passat in. Jag vill bara bli accepterad för den jag är."
Kent Bersico 


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone