Hoppa till innehållet
Vi har en ny mobilapp för ljudböcker, Biblio! Mer info här.
Omslagsbild för Kamrat, spion - Om Sverige i Stasiarkiven
Isbn: 978-91-8584-174-5
Förlag: Bokförlaget Mormor
Kategori:
Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: oktober 2015

E-bok | 28 dygns lånetid

Kamrat, spion - Om Sverige i Stasiarkiven

Dokumentärfilmaren och journalisten Björn Cederberg debuterar med en bok om den östtyska säkerhetspolisen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige. Fem års forskning i Stasiarkiven ligger till grund för boken och vi får en inblick i hur det gick till bakom »stängda dörrar« under det kalla kriget. Fanns det svenska politiker, journalister och företag som samarbetade med östtyskarna? Vilken information fick Stasi tillgång till? Förekom andra oegentligheter?
Han söker sanningar och rör sig mellan Sverige och Berlin. Vissa frågor får vi svar på, andra inte. Många arkiv är förstörda, andra har CIA lagt beslag på. Boken skildrar hur människor påverkas av att leva i ett angiverisamhälle där man inte kan lita på någon.
Cederberg är den första svensk som gått igenom dessa akter så här grundligt. Vi får följa honom i processen hur han »gräver« sig ner i arkivet likt en arkeologisk utgrävning.
Dessutom intervjuar han flera av de spionchefer som var verksamma på Östtyska ambassaden i Stockholm på 70- och 80-talet. Resultatet är en unik inblick i hur Stasi arbetade och hur man skolade spioner och hittade »informatörer« på svenska storföretag som till exempel ASEA, Stora Kopparberg och Bofors.
Cederberg är närvarande i texten och förmedlar känslan av förräderi och paranoia som ett resultat av övervakning, avlyssning och kontraspionage. Han berättar om när han blev lurad av sin bäste vän och när han hittar en Stasiakt om sig själv. Cederberg skildrar människoöden och tillför nya detaljer kring bland annat Palmemordet och Boforsaffären.

Boken är rikligt illustrerad med bland annat akter från Stasiarkiven.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande platformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone