Jump to content
Cover for Domen över död man
Isbn: 978-91-9750-733-2
Publisher: Melampyrum förlag
Category:
Poetry Short stories
Accessible since: November 2011

E-book

Domen över död man

En osannolikt vacker och klar senhöstmorgon 1980 hittas konstnären Bertil Wahlberg 57 död i sitt hem efter en hjärtattack. Han hade levt snabbt och självförbrännande. Hans konstnärliga bana hade inletts lysande efter studierna vid Isaac Grünewalds målarskola, men sedan hamnat på krokiga vägar.
   Bertils två äktenskap, hälsa, ekonomi och konstnärskap hade fått en svår slagsida av ett periodvist hårt alkoholmissbruk. Bland BW:s efterlämnade papper återfanns en samling dikter och noveller från ungdomsåren, som avspeglar en brådmogen och begåvad poetisk begåvning. Bertil och skolkamraten vid Södra Latin, Stig Dagerman, var konkurrenter i samband med litterära pristävlingar, där Bertil en gång vann första pris.

Diktningen ger ett starkt uttryck för fyrtiotalets, ibland ångestladdade, existentiella livshållning, men ofta med en frisk fläkt av sensualism och naturlyrik. Satir och humor saknas inte i de drygt hundra dikterna och novellerna. Bertil Wahlbergs äldste son Thomas har sammanställt materialet, som varvas med personliga kommentarer och egna upplevelser under en uppväxt i ett turbulent men dynamiskt konstnärshem.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone